marți, 1 mai 2012
Sophie
Pisica mea Sophie
Povestea lui Sophie
Sophie a fost gasita undeva in padure de catre o fata care trecea pe acolo.
Ea a vazut-o si a adus-o in orasul unde stau eu.
A stat la un baiat o saptamana iar baiatul ala nu a mai vrut-o.Apoi pisicuta a fost data unei fete,dar nici ea nu a putut sa o tina.Apoi intr-un final,au vrut sa o abandoneze pentru ca nu o vroiau sa o tina.
Eu,cand am iesit in parc,i-am vazut ca incerca sa o abandoneze pe undeva(Sophie avea atunci 2-3 saptamani)si am decis sa o iau eu.
Acum s-a facut mare.
Are un an si o luna si este o pisica minunata.
Dar este o pisica aventuriera.
Ii place sa incerce lucrurile extreme si parca vrea sa se raneasca singura.
Eu stau la etajul 1 ,iar ieri nu gaseam pisica,nu stiam unde a plecat.
Apoi ma uit pe geam si era plasa deschisa.Am cautat-o peste tot dar nici urma de ea.
Am stat jos in fata blocului si am strigat-o ,si dintr-o data aud un mieunat foarte slab dar nu-mi dadeam seama de unde vine.Apoi o vad dintr-o data ca ,cade de la 5 m.
Se dusese pe balconul de vizavi si cand a auzit ca o strig,de disperata sa ajunga la mine,a Sarit in gol.
Cand a ajuns jos,nu se misca.
Eu ramasesem intepenita de frica ca a murit.
Apoi dupa cateva secunde(dar mie mi s-a parut o vesnicie)S-a ridicat si a venit spre mine speriata.
Nu patise nimic,era doar speriata.
A facut un gest extrem prin care mi-a aratat ca ma iubeste asa cum o iubesc si eu,si sunt mandra ca am asa o pisicuta curajoasa.
Acum este bine si face ceea ce ii place ei cel mai mult sa faca.
SA DOARMA:))
Doarme toata ziua.
Ehh asta este pisicuta mea neastamparata.
Totul despre pisici
Comportamentul pisicii
Sociabilitate
Prejudecata legată de pisici planează asupra solitarității sale, fiind un animal nesociabil. Acest concept este înlăturat de un studiu efectuat în anii '70 de către David MacDonald, cercetător la Universitatea Oxford din Marea Britanie. Studiul a indicat faptul că o femelă este mai predispusă să stea cu o felină înrudită decât cu o alta din altă linie. Cercetătorul Randall Wolfe susține că acest lucru nu se manifestă și către partea masculină, indiferent de proveniența genetică a acestora.
Anatomie
Sche;etul si muschii
Scheletul pisicii este format din 250 de oase. La nivelul capului, dentiția cuprinde incisivii, caninii, premolarii de carne, dar nici un dinte „plat” (ca molarii) pentru a strivi hrana: aceștia nu sunt necesari pentru că pisica își „sfâșie” hrana cu ajutorul mușchilor puternici ai fălcilor, apoi și-o înghite fără a o mesteca. Vertebrele gâtului sunt scurte, iar coloana vertebrală foarte flexibilă. Vertebrele cozii prelungesc coloana vertebrală, numărul acestora variind în funcție de rasă. Coada are rol în echilibru. Labele anterioare se termină cu cinci „degete” prevăzute cu gheare retractile keratinoase; labele posterioare, mai lungi, se termină cu patru „degete”, de asemenea prevăzute cu gheare retractile.
Mușchii spatelui sunt foarte flexibili, cei ai labelor posterioare puternici, particularități care conferă animalului suplețe și o „detentă” amplă în sărituri.
Din cauza regimului alimentar mai diversificat și mai sărac în proteine, intestinele pisicii de casă sunt mai lungi decât cele ale strămoașei sale sălbatice. Această trăsătură, împreună cu diminuarea taliei sale, este adaptarea cea mai semnificativă a pisicii la noul său mod de viață.
,,Al saselea simt''
Alte simțuri
Organul lui Jacobson constituie un adevărat al șaselea simț. Asemeni câinelui și calului, pisica poate să guste mirosurile cu ajutorul acestui organ, răsfrângându-și buzele pentru a permite mirosurilor să pătrundă, prin două mici orificii situate în spatele incisivilor, și care conduc către doi săculeți cu lichid aflați în cavitățile nazale, care au rolul de a concentra mirosurile.
Prezența unui organ vestibular, și el deosebit de dezvoltat, îi conferă pisicii simțul remarcabil al echilibrului, astfel explicându-se facultatea ei de a se întoarce rapid în aer pentru a „cădea întotdeauna în picioare”.
Ea mai poate sări la înălțimi de cinci ori superioare taliei sale. Viteza de alergare medie este de 40 km/h, are nevoie de 9 secunde pentru a parcurge 100 m, dar nefiind un alergător de fond, obosește destul de repede.
Mieunatul:
Mieunatul
Mieunatul este manifestarea sonoră a pisicii; în general un animal discret, ea poate uneori căuta a se face remarcată mieunând ore întregi, fie pentru a cere de mâncare, fie pentru a cere să i se deschidă ușa, de exemplu. Unele rase de pisici sunt mai zgomotoase decât altele, cum ar fi siamezele.
Mieunatul sacadat
Rar, pisica emite un mieunat sacadat, de slabă intensitate, când vede o pradă la care nu poate ajunge, ca o pasăre sau o insectă în zbor, sau chiar privind o emisiune despre animale la televizor.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)